RECEPT: Pět jarních pochoutek z česneku medvědího | Česká divočina

RECEPT: Pět jarních pochoutek z česneku medvědího

Domů / Divočina na talíři / RECEPT: Pět jarních pochoutek z česneku medvědího

Smlsněte si na divočině

Zbytečně se obáváte setkání s medvědem, ale na česnek medvědí si brousíte zuby? Už cítíte štiplavou vůni prostupující mezi stromy a pohledem hledáte téměř nekonečné pláně zelených trsů, které budou zanedlouho vaším obědem? Máte nejvyšší čas - nejlepší dobou pro sběr česneku medvědího je začátek března, kdy jsou jeho léčivé účinky a chuť nejintenzivnější. Ke konci května začíná kvést a rychle uvadá. Tak rychle do divočiny!
Alt

Česnek medvědí je jednou z nejznámějších rostlin lidového léčitelství – slouží jako přírodní antibiotikum, antioxidant a je zdrojem vitaminu C, A, B1, B2, železa a dalších prvků. V lidovém léčitelství se využívá víno z česneku medvědího na dýchavičnost, šťáva na ošetření i těžce se hojících ran a syrové čerstvé listy jíme pro čistou pleť, a to díky jejich čistícímu působení na krev. Česnek medvědí pomáhá také při nespavosti nebo pro lidi se slábnoucí pamětí.

Kde ho hledat?

Najdete ho ve vlhčích, nejčastěji lužních a listnatých lesích, kolem potoků nebo na úpatích svahů. Přestože sám není ohrožený ani chráněný, často roste na chráněných územích. Během sběru nevyšlapávejte marťanské „kruhy v obilí“, buďte opatrní a trhejte pouze listy a stonky, nikoli celý česnek i s kořínky, ať se rostlinám daří i v dalších letech.


Pět pochoutek z česneku medvědího

V kuchyni česnek medvědí využijete nejlépe čerstvý jako přísadu do hotových jídel, salátů nebo pomazánek. Můžete ho také zpracovat do pesta, nebo listy nasekat a zamrazit. Vynikající je také naložený na 14 dní do oleje, který pak můžete použít do salátů.

Kopřivová polévka s česnekem medvědím
Alt

Co budete potřebovat?

  • 2 hrsti mladých jarních kopřiv
  • 1 svazek česneku medvědího
  • 1 cibule
  • brambora
  • 1 mrkev
  • 4 lžíce oleje
  • 1 lžička červeného pepře
  • 1 polévková lžíce soli
  • špetka muškátového květu
  • 700 ml zeleninového vývaru a hrst opražených slunečnicových semínek

Jak na to?

Nejdříve zpracujte kopřivy. Propláchněte je pod studenou vodou, odstřihněte hrubší stonky a kořínky a odložte je stranou. Doporučuji použít ochranné rukavice, anebo kopřivy před přípravou spařit ve vroucí vodě, aby nežahaly. Poté nakrájejte brambory, mrkev a cibuli na kostičky. Cibuli osmahněte na oleji do zlatova. Zalijte 700 ml zeleninového vývaru, přijde brambory a mrkev. Osolte, opepřete, okořeňte muškátovým oříškem a povařte, dokud brambory nezměknou. Kopřivy přidejte až nakonec a vařte další 2 minuty. Do hotové polévky vmíchejte česnek medvědí a rozmixujte. Na talíři posypte opraženými slunečnicovými semínky, která polévce dodají příjemný oříškový nádech.

Pesto z česneku medvědího
Alt

Pesto je vynikající s těstovinami, na rozpečené bagetě s rajčaty nebo na bramborách.

Co budete potřebovat?

  • 1 svazek česneku medvědího
  • 2 hrsti kešu oříšků
  • 1 hrst slunečnicových semínek
  • parmazán
  • 4 lžíce olivového oleje a sůl

Jak na to?

Nejdříve česnek medvědí omyjte a nakrájejte najemno. Poté ho spolu s oříšky a semínky rozmixujte a postupně přilévejte olej, dokud nevznikne jemná pasta. Poté přidejte parmazán dle chuti a sůl. Pesto přelijte do čisté šroubovací sklenice a přidejte trošku oleje, který vytvoří tenkou vrstvu na hladině a zabrání jeho oschnutí. Spotřebujte do 14 dnů.

 

Noky se zelím, cibulkou a česnekem medvědím

Co budete potřebovat?

  • 1 svazek česneku medvědího
  • 300 g uvařených brambor
  • 130 g hrubé mouky
  • 500 g sterilizovaného bílého zelí
  • 1 vejce
  • 1 cibule
  • olej a sůl

Jak na to?

Uvařte nejlépe pozdní brambory v osolené vodě. Vychladlé je nastrouhejte najemno, přidejte vejce a mouku. Ze směsi vyválejte 1,5 cm silné válečky, a poté je nakrájejte na kousky. Vhoďte je do vroucí vody. Jakmile vyplavou na hladinu, ještě chvíli je povařte a hotové noky sceďte. Na oleji osmahněte cibulku, přidejte zelí a noky a celou směs orestujte. Nakonec přidejte česnek medvědí a pár vteřin poduste.

Dušený medvědí „špenát“

„Špenát“ můžete podávat s brambory a máslem, smíchat se špagetami anebo ho natřít na topinku.

Co budete potřebovat?

  • 2 svazky česneku medvědího
  • 1 cibule
  • 2 lžíce oleje
  • sůl, pepř a šťávu z citronu

Jak na to?

Na oleji osmahněte cibulku dozlatova, přidejte najemno nakrájené listy česneku a krátce poduste, aby změkl. Dochuťte solí a pepřem dle chuti a kapkou citronu.

Jarní salát s česnekem medvědím

Salát se hodí jako příloha k masu nebo s pečivem.

Co budete potřebovat?

  • 1 svazek česneku medvědího
  • 1 jablko
  • několik lístků smetanky lékařské
  • hlávkový salát
  • ředkvičky
  • pórek
  • řeřicha
  • sůl, citrón a 1 lžíce olivového oleje

Jak na to?

Všechny suroviny nakrájejte a smíchejte, množství dle chuti.

Comments

Leave a Comment