Smlsněte si na divočině
Česnek medvědí je jednou z nejznámějších rostlin lidového léčitelství – slouží jako přírodní antibiotikum, antioxidant a je zdrojem vitaminu C, A, B1, B2, železa a dalších prvků. V lidovém léčitelství se využívá víno z česneku medvědího na dýchavičnost, šťáva na ošetření i těžce se hojících ran a syrové čerstvé listy jíme pro čistou pleť, a to díky jejich čistícímu působení na krev. Česnek medvědí pomáhá také při nespavosti nebo pro lidi se slábnoucí pamětí.
Kde ho hledat?
Najdete ho ve vlhčích, nejčastěji lužních a listnatých lesích, kolem potoků nebo na úpatích svahů. Přestože sám není ohrožený ani chráněný, často roste na chráněných územích. Během sběru nevyšlapávejte marťanské „kruhy v obilí“, buďte opatrní a trhejte pouze listy a stonky, nikoli celý česnek i s kořínky, ať se rostlinám daří i v dalších letech.
Pět pochoutek z česneku medvědího
V kuchyni česnek medvědí využijete nejlépe čerstvý jako přísadu do hotových jídel, salátů nebo pomazánek. Můžete ho také zpracovat do pesta, nebo listy nasekat a zamrazit. Vynikající je také naložený na 14 dní do oleje, který pak můžete použít do salátů.
- Kopřivová polévka s česnekem medvědím
-
Co budete potřebovat?
- 2 hrsti mladých jarních kopřiv
- 1 svazek česneku medvědího
- 1 cibule
- brambora
- 1 mrkev
- 4 lžíce oleje
- 1 lžička červeného pepře
- 1 polévková lžíce soli
- špetka muškátového květu
- 700 ml zeleninového vývaru a hrst opražených slunečnicových semínek
Jak na to?
Nejdříve zpracujte kopřivy. Propláchněte je pod studenou vodou, odstřihněte hrubší stonky a kořínky a odložte je stranou. Doporučuji použít ochranné rukavice, anebo kopřivy před přípravou spařit ve vroucí vodě, aby nežahaly. Poté nakrájejte brambory, mrkev a cibuli na kostičky. Cibuli osmahněte na oleji do zlatova. Zalijte 700 ml zeleninového vývaru, přijde brambory a mrkev. Osolte, opepřete, okořeňte muškátovým oříškem a povařte, dokud brambory nezměknou. Kopřivy přidejte až nakonec a vařte další 2 minuty. Do hotové polévky vmíchejte česnek medvědí a rozmixujte. Na talíři posypte opraženými slunečnicovými semínky, která polévce dodají příjemný oříškový nádech.
- Pesto z česneku medvědího
-
Pesto je vynikající s těstovinami, na rozpečené bagetě s rajčaty nebo na bramborách.
Co budete potřebovat?
- 1 svazek česneku medvědího
- 2 hrsti kešu oříšků
- 1 hrst slunečnicových semínek
- parmazán
- 4 lžíce olivového oleje a sůl
Jak na to?
Nejdříve česnek medvědí omyjte a nakrájejte najemno. Poté ho spolu s oříšky a semínky rozmixujte a postupně přilévejte olej, dokud nevznikne jemná pasta. Poté přidejte parmazán dle chuti a sůl. Pesto přelijte do čisté šroubovací sklenice a přidejte trošku oleje, který vytvoří tenkou vrstvu na hladině a zabrání jeho oschnutí. Spotřebujte do 14 dnů.
- Noky se zelím, cibulkou a česnekem medvědím
Co budete potřebovat?
- 1 svazek česneku medvědího
- 300 g uvařených brambor
- 130 g hrubé mouky
- 500 g sterilizovaného bílého zelí
- 1 vejce
- 1 cibule
- olej a sůl
Jak na to?
Uvařte nejlépe pozdní brambory v osolené vodě. Vychladlé je nastrouhejte najemno, přidejte vejce a mouku. Ze směsi vyválejte 1,5 cm silné válečky, a poté je nakrájejte na kousky. Vhoďte je do vroucí vody. Jakmile vyplavou na hladinu, ještě chvíli je povařte a hotové noky sceďte. Na oleji osmahněte cibulku, přidejte zelí a noky a celou směs orestujte. Nakonec přidejte česnek medvědí a pár vteřin poduste.
- Dušený medvědí „špenát“
„Špenát“ můžete podávat s brambory a máslem, smíchat se špagetami anebo ho natřít na topinku.
Co budete potřebovat?
- 2 svazky česneku medvědího
- 1 cibule
- 2 lžíce oleje
- sůl, pepř a šťávu z citronu
Jak na to?
Na oleji osmahněte cibulku dozlatova, přidejte najemno nakrájené listy česneku a krátce poduste, aby změkl. Dochuťte solí a pepřem dle chuti a kapkou citronu.
- Jarní salát s česnekem medvědím
Salát se hodí jako příloha k masu nebo s pečivem.
Co budete potřebovat?
- 1 svazek česneku medvědího
- 1 jablko
- několik lístků smetanky lékařské
- hlávkový salát
- ředkvičky
- pórek
- řeřicha
- sůl, citrón a 1 lžíce olivového oleje
Jak na to?
Všechny suroviny nakrájejte a smíchejte, množství dle chuti.
Comments
Leave a Comment