Jedinečné pískovcové poklady Českého Švýcarska | Česká divočina

Jedinečné pískovcové poklady Českého Švýcarska

Domů / Články / Jedinečné pískovcové poklady Českého Švýcarska

 

Geologické okénko aneb krajina, která zažila Noema

Symbolem národního parku je Pravčická brána. Díky svým úctyhodným rozměrům je největší přírodní skalní bránou v Evropě! Sahá do výšky 16 metrů a její rozpětí je 26,5 metrů.

 

Krajina Českého Švýcarska se začala formovat před více než 95 miliony lety! Rodila se v době, kdy zdejší krajinu omývalo poměrně mělké moře. To dokládají mnohé zkameněliny mořských živočichů. Vzácně lze nalézt i zkamenělé čeřiny mořského dna.

Při prohlubování pánve, při kterém se zvyšuje hladina mořské vody vlivem tektonických pohybů desek, se ukládaly prachovce. Ty dnes oddělují jednotlivé pískovcové vrstvy. Ještě dnes můžeme vidět na skalních blocích šikmé vrásnění (ukládání) jednotlivých vrstev, které způsobily mořské proudy v jihovýchodním či západním směru.

Po ústupu moře na zdejší pískovce působily různé erozní vlivy a řeka Kamenice zde po dalších milionech let vymodelovala půvabný kaňon, lemovaný po obou březích množstvím masívů a věží. Jedním z nich je například Velký Pravčický kužel.

Další výraznou proměnu oblast zaznamenala asi před 40–20 miliony let, kdy v severních Čechách probíhala intenzivní sopečná činnost. Zrodily se tak další dominanty. Nejvýraznější je Růžovský vrch (Růžák), nejvyšší hora Českého Švýcarska. Tomuto vysokému čedičovému kuželu se pro jeho mohutnost a dominantnost v krajině přezdívá děčínská Fudžijama. Na jeho svazích se ještě zachoval přirozený les buků a jedlí pralesovitého charakteru. Ten je životně důležitý pro velké množství organismů, které jsou navázány na přirozeně se omlazující les.

 

Zažijte divočinu na vlastní kůži

Pískovcová krajina národního parku České Švýcarsko je jedinečná i na evropské poměry. Vytváří ideální prostředí, ve kterém se daří mnoha živočišným druhům a její rozmanitý terén je domovem tvorů, kteří na jiných místech již dávno vymizeli. Vzácně se sem zatoulá rys ostrovid, když se zaposloucháte, možná uslyšíte jeho velké tlapy našlapovat kapradím. Anebo se to jen nedaleko vás prosmýkla vydra říční, další obyvatelka Českého Švýcarska? Své hráze zde staví bobr evropský a díky záchrannému programu se do řeky Kamenice navrací losos obecný. Raritou parku je uměle vysazený kamzík horský. Ten obývá především rozsáhlá kamenná moře.

Navíc je NP České Švýcarsko součástí Evropsky významné ptačí oblasti CHKO Labské pískovce. Svůj domov zde našly vzácné druhy ptáků jako sokol stěhovavý, chřástal polní, naše největší sova výr velký nebo datel černý a čáp černý.

Vydejte se prozkoumat kus české divočiny, která má čím okouzlit.