Jednomu z posledních pralesů v Evropě hrozí zánik! | Česká divočina

Zvítězí v Bělověžském pralese peníze nad životem?

V Bělověžském pralese hrozí zánik jedinečných ekosystémů. Výmluvou pro kácení nejen stoletých velikánů jsou jako tolikrát kůrovci. Pravým důvodem je využívání dřeva ke komerčním účelům. Přijdeme o další vzácný kus divočiny kvůli penězům? Ochránci přírody se snaží zabránit katastrofě.

Bělověžský prales leží po obou stranách hranice Polska a Běloruska mezi řekami Narewka a Hwozna. Svou rozlohou okolo 1250 km2 se jedná o největší původní nížinný prales v Evropě. Nejdůležitější a nejvzácnější chráněnou částí pralesa je Bělověžský národní park založený roku 1921, který je i nejstarším národním parkem v Polsku a je zapsán na seznam světového dědictví UNESCO.

Reportéři britského deníku The Guardian nedávno přinesli důkazy o rozsáhlém kácení a těžbě lesa, která porušuje polskou i evropskou legislativu. Stromy staré přes sto let jsou káceny i v zónách pod ochranou organizace UNESCO, a to z komerčních důvodů. To však vláda nemůže přiznat, a tak vinu svaluje na kůrovce, před jejichž rozšířením les „chrání“. Ochránci přírody však tyto argumenty jednoznačně vyvracejí.

Citujeme z článku Christiana Daviese pro The Guardian, který přeložila Martina Dušková na portálu selmy.cz: „Můžete si všimnout, že mnoho pokácených stromů ani nemá kůru a nemohou být tudíž napadeny kůrovcem,“ komentuje Adam Bohdan z organizace Divoké Polsko. „Dochází také k odstraňování mrtvých a tlejících kmenů, které jsou klíčové pro biologickou rozmanitost lesa a jeho přírodní procesy, včetně obnovy porostů – lesníci v nich však vidí pouze odpad.“

„Blíží se okamžik, kdy se celý ekosystém zhroutí, což bude znamenat nenávratnou ztrátu vzácného pralesa – za žádné peníze na světě ho nebudeme schopni obnovit,“ varuje profesor Tomasz Wesołowski, který se zabývá biologií lesa na Vratislavské univerzitě a výzkumu Bělověžského lesa se věnuje již 43 let.

 

Přestože zhruba 17 % nejcennějších lesních porostů, nedotčených člověkem po tisíce let, se nachází v přírodní rezervaci Bělověžský národní park, kde je těžba dřeva zakázána, ohroženo je zbývajících zhruba 40 tisíc hektarů lesa. A přitom ekologicky hodnotný je celý prales, jenž poskytuje domov více než tisíci druhům vyšších rostlin, 4 tisícům druhů hub, více než 10 tisícům druhů hmyzu, 180 druhům hnízdících ptáků a 58 druhům savců. Nad řadou z nich se vznáší hrozba vyhynutí a jejich přežití často závisí na nerušených přírodních procesech. Blíží se však okamžik, kdy se celý ekosystém zhroutí.

I vy můžete pomoct

Stále však máme naději. Zapojte se do blokády kácení v Bělověžském pralese. Aktuální informace najdete na facebookové stránce Podporuji blokády kácení stromů v pralesích nebo přímo v polské události Bialowieza Forest Calling, Get Engaged! a na stránce Obóz w Obronie Puszczy. Pokud máte místo v autě mířícím na blokádu, napište na miroslav.kutal@hnutiduha.cz, který vás spojí s dalšími zájemci.

Pomožte nám, aby k něčemu podobnému nedošlo i u nás. Děkujeme.