Vlčí hlídky vystopovaly v Beskydech 15 rysů a tři vlky, v Javorníkách žije medvěd | Česká divočina

Podle hrubého odhadu vlčích hlídek z února tohoto roku se v Moravskoslezských Beskydech a Javorníkách pohybuje minimálně 10 dospělých rysů, pět dospívajících mláďat a tři vlci. V Javorníkách podle výsledků mapování žije i medvěd. Potvrzují to tři na sobě nezávislá pozorování, sdělila Dana Bartošová z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR a Správy CHKO Beskydy.  Mapování velkých šelem se letos zúčastnilo kolem 80 profesionálních a dobrovolných ochránců přírody. Dobrovolníci šelmy identifikovali podle nálezů stop, trusu, zbytků kořisti, případně dalších pobytových znaků.

Beskydské šelmy jsou velmi zranitelné. Přestože rysové a medvědi žijí v Beskydech od 70. let minulého století a vlci od roku 1994, nikdy se jim nepodařilo vytvořit trvale prosperující populace. Náhlá a trvalá zmizení pravidelně pozorovaných jedinců z míst, kde se předtím vyskytovali, svědčí o tom, že i v současné době představuje největší hrozbu pro rysa, vlka a medvěda jednak pytláctví a jednak doprava.

zdroj textu a fotografie: http://zpravy.aktualne.cz/domaci/vlci-hlidky-vystopovaly-v-beskydech-15-rysu-a-3-vlky-v-javor/r~5a5a6d520ae411e6b78b0025900fea04/

Komentáře

Přidejte komentář